HEEL ATHENS LAB!

HEEL ATHENS LAB!

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το ατελιέ του HEEL και επιβεβαιώσαμε πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εταιρεία ενδυμάτων. Το εργαστήρι μόδας “HEEL”προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στην ομαδικότητα, την ισότητα και την εργασία με δίκαιους όρους !

Μέσα σ’ ένα χώρο όπου οι περισσότεροι αναζητούν τον εύκολο δρόμο, η ομάδα του HEEL ταιριάζει σε ένα κόσμο δημιουργικότητας, αντίστασης και ελευθερίας σχεδιάζοντας και παράγοντας στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στην ιδιαιτερότητα του ρούχου. Χρησιμοποιεί την μόδα ως μέσο έκφρασης των ανησυχιών της ομάδας για τη ζωή και τη φύση από την οποία και αντλεί έμπνευση για το σχεδιασμό. Η μοναδικότητα και εκκεντρικότητα κάθε ρούχου, τα καθιστά «Στολίδια Τέχνης» που δεν εκτίθενται στατικά αλλά παίρνουν “ζωή” μέσα από όσες και όσους επιλέγουν να τα αποκτήσουν.

Αν και το όνομα HEEL προήλθε από την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιόταν στον χώρο των υποδημάτων, το όνομα παρέμεινε και του έχει δοθεί νέα σημασία που εστιάζει στον άνθρωπο και το περιβάλλον: Hellenic Ethical Eco-friendly fashion Lab!

Hellenic
Όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ σχεδιάζονται και παράγονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η παραγωγική μονάδα στεγάζεται στην Καλλιθέα και συνεργάζεται με μικρές τοπικές μονάδες φασόν διατηρώντας θέσεις εργασίας. Το δημιουργικό της τμήμα παρακολουθεί τις τάσεις της μόδας όμως χαράσσει τη δική του πορεία στο δύσκολο χώρο της μόδας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Με φρεσκάδα, νέες ιδέες σχεδιασμού του ενδύματος και με μια αισιόδοξη ματιά του κόσμου δημιουργεί εδώ και 15 χρόνια περίπου.

Ethical
Η προσέγγιση της μόδας μέσα από το πρίσμα του ηθικού εμπορίου (ethical sales) για την ομάδα είναι πολύ σημαντική. Το ηθικό εμπόριο εστιάζει στα δικαιώματα του εργαζομένου και τις συνθήκες εργασίας.

Μεγάλες εταιρίες στην ένδυση έχουν μεταφέρει τις παραγωγικές μονάδες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Νικαράγουα, Βιετνάμ κ.α. Έτσι εκμεταλλεύονται τα πολύ χαμηλά εργατικά και αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή. Στις χώρες αυτές γίνεται κατά κόρον εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες έως και συνθήκες σκλαβιάς. Αντίθετα το εργαστήρι καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και παράγει έντιμα στην Ελλάδα τηρώντας όλους τους κανόνες της ethical sales προσέγγισης, προωθώντας ένα καλύτερο και πιο δίκαιο «αύριο» για το χώρο της μόδας.

Eco-friendly fashion
Πάνω απ’ όλα οι ανησυχίες της ομάδας για το περιβάλλον δεν σταματούν ποτέ. Έτσι θέλοντας να συνεισφέρει στην αειφορία για ένα κόσμο πιο ισορροπημένο:

1. Ανακυκλώνει τα ρούχα δημιουργώντας νέα από τα stock κομμάτια. Έτσι όλα τα ρετάλια γίνονται μικρά έργα τέχνης.

2. Επενδύει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των ρούχων. Η σχεδιαστική γραμμή των HEEL είναι η δημιουργία διαχρονικών κομματιών πέρα και πάνω από κάθε περιστασιακή μόδα (Sustainable development – Slow fashion).

3. Αναζητά άμεσους και πρακτικούς τρόπους ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με την επιλογή των υφασμάτων (low impact material). Η παραγωγή βασίζεται στο βαμβάκι, το λινό και το μετάξι. Αποφεύγεται συνειδητά η χρήση υφασμάτων που περιέχουν υλικά που είναι άκρως επιβλαβή για το περιβάλλον όπως νάιλον, πολυεστέρα και ακρυλικό. Αυτό τον καιρό η ομάδα επικεντρώνεται επιπλέον σε μια νέα σειρά με οργανικό βαμβάκι χωρίς τεχνητές βαφές και προσθήκες χημικών κατά την επεξεργασία.

4. Προτιμά και προτείνει τις υφασμάτινες τσάντες αντί των χάρτινων ή πλαστικών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, σε όλες τις αγορές της ημέρας από τον μανάβη μέχρι οποιαδήποτε άλλη μεταφορά, ελαχιστοποιώντας τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων τσαντών γενικά! Παρ’ όλα αυτά, οι χάρτινες τσάντες που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένες από υλικά που προέρχονται από ειδικά διαχειριζόμενα βιώσιμα δάση (Forest Stewardship Council – FSC.).

5. Τέλος στηρίζει προσπάθειες που γίνονται έντιμα και με απώτερο σκοπό την πραγματική προστασία των ζώων, της φύσης και γενικότερα της βιοποικιλότητας. Ενημερώνει τον κόσμο, παρέχει φάρμακα ή άλλα υλικά αγαθά και όποτε κρίνεται απαραίτητο χρήματα σε αρμόδιους φορείς, όπως σωματεία, ιδρύματα, μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κ.α.

Το εργαστήρι αποτελείται από μια ομάδα ατόμων που βλέπει τον κόσμο με αισιοδοξία, κινείται πέρα από τα καθιερωμένα και έχει ανησυχίες που ξεπερνούν τη μόδα, μιας και πιστεύει πως μόνο έτσι μπορεί να κάνει την διαφορά, να μείνει επίκαιρη, και να επιβιώσει σε έναν τόσο δύσκολο χώρο, όπως αυτόν της μόδας. Και αν κρίνουμε από τα ευφάνταστα σχέδια, τα αποθεωτικά χρώματα, τις μυστήριες αλλά σίγουρα πολυμορφικές γραμμές και την κεφάτη και δημιουργική παρέα, σίγουρα αυτό είναι αλήθεια!

HEEL info:
Καταστήματα:
ΚΗΦΙΣΙΑ Κυριαζή 34 210.808.6818
ΚΟΛΩΝΑΚΙ Ηρακλείτου 11 210.3616.286
ΠΕΙΡΑΙΑΣ Σωτήρος Διός 36 213.0055.070
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Καραθεοδωρή 14, 210.5736.926
ΜΥΚΟΝΟΣ Πανάχρα 10 Χώρα 22890.77166
Site/e-shop: www.heel.gr