Κατακτώντας το Νότιο Πόλο με τρακτέρ

Κατακτώντας το Νότιο Πόλο με τρακτέρ

Το επίτευγμα της 28χρονης Ολλανδής απηχεί εκείνου του πρώτου ανθρώπου που κατέκτησε το Νότιο Πόλο με μηχανοκίνητα μέσα, Sir Edmund Hillary ο οποίος το 1958, έφτασε εκεί με την συνδρομή δύο τρακτέρ Ferguson ΤΕ20 

Η Manon Osservoort ή Tractor Girl όπως είναι περισσότερο γνωστή λόγω της εκπομπής της μέσω της οποίας γυρίζει όλο τον κόσμο με τρακτέρ «μαζεύοντας ευχές και όνειρα», όπως λέει η ίδια προσέθεσε ένα ακόμα επίτευγμα στο ταξιδιωτικό της χάρτη, φτάνοντας στο Νότιο Πόλο με –τι άλλο;- τρακτέρ.

Η παράτολμη Ολλανδή ξεκίνησε με την ολιγομελή υποστηρικτική ομάδα της από τη ρωσική βάση Novo στην Ανταρκτική με στόχο να κατακτήσει το Νότιο Πόλο οδηγώντας ένα τρακτέρ MF 5610.

Για να φτάσει έως το σημείο του Νότιου Πόλου έπρεπε να καλύψει 2.500 χλμ. μια απόσταση για την οποία τελικά χρειάστηκε 16 ημέρες συνεχούς πορείας με ταχύτητες από 0,8 έως και 10 χλμ./ώρα λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας του ΜF 5610 λειτουργούσε συνεχώς από τις 22 Νοεμβρίου και για τις 16 ημέρες που διήρκεσε η αποστολή.

Όσο για τις μετατροπές στο τρακτέρ, το MF 5610 διέθετε κάποιον επιπλέον εξοπλισμό που του επέτρεψε να αντεπεξέλθει στις συνθήκες του άφθονου χιονιού και πάγου, ενώ ήταν συνδεδεμένο με trailer με επιπλέον καύσιμα και ελαστικά.

Την αποστολή της 28χρονης Ολλανδής που ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου πλαισίωσαν δύο Καναδές εξερευνητές της αρκτικής μάνα-κόρη, ένας Γάλλος μηχανικός, ένας κινηματογραφιστής, ένας Βρετανός υπεύθυνος για τα logistics και οδηγοί για τα υποστηρικτικά Toyota Ηilux pickups.

auto.in.gr

 

1 12 13 14 15 16 17