Προς μείωση του μεθανίου βαίνουν οι ΗΠΑ

Προς μείωση του μεθανίου βαίνουν οι ΗΠΑ

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες φιλόδοξα μέτρα μείωσης των διαρροών μεθανίου κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου. Το μεθάνιο (το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου) εγκλωβίζει τη θερμότητα του ήλιου πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς ο περιορισμός εκπομπών μεθανίου συμβάλλει ουσιαστικά στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος που ανακοίνωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) συνίσταται στη μείωση των διαρροών μεθανίου από την αμερικανική εξορυκτική βιομηχανία κατά 45% ώς το 2025 σε σχέση με τις εκπομπές του 2012. Πρόκειται για τον πρώτο κανονισμό στην ιστορία των ΗΠΑ που ρυθμίζει τις εκπομπές μεθανίου από την εξορυκτική βιομηχανία, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κανονισμού που επιβάλλει περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αμερικανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προωθεί τα μέτρα αυτά ενόψει της διακυβερνητικής συνόδου του Παρισιού, όπου η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να χαράξει την πολιτική των επόμενων δεκαετιών για τη συγκράτηση της εκτός ελέγχου κλιματικής αλλαγής.

Aποψη των οργανώσεων

Αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καλωσόρισαν τον νέο κανονισμό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα που προβλέπει αφορούν μόνο τις εγκαταστάσεις εξόρυξης που θα λειτουργήσουν στο μέλλον και όχι το ευρύτατο υπάρχον δίκτυο υποδομών. Αυτό είναι σύμφωνο με τη θέση πολλών εταιρειών του κλάδου, οι οποίες βλέπουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης μεθανίου με την εγκατάσταση ειδικών συσκευών ανίχνευσης διαρροών στις νέες υποδομές, αλλά διαφωνούν με την εγκατάσταση συσκευών περιορισμού διαρροών στο υπάρχον δίκτυο.

Μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες αναφέρει ότι η ΕΡΑ δεν περιλαμβάνει στις μετρήσεις εκπομπών μεθανίου έναν καίριο κόμβο του συστήματος μεταφοράς αερίου, τους σταθμούς συλλογής. Στους σταθμούς αυτούς συγκεντρώνεται φυσικό αέριο από διαφορετικά φρέατα εξόρυξης, ενώ η ΕΡΑ δεν γνωρίζει καν πόσοι είναι οι σταθμοί αυτοί, πόσο μάλλον ποιες είναι οι εκπομπές τους. Η οργάνωση Environmental Defence Fund (EDF), η οποία διενήργησε την έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέφερε ότι, αν οι διαρροές αυτές προστεθούν στις ήδη γνωστές, αυξάνονται οι συνολικές διαρροές του συστήματος κατά 25%.

«Οι κόμβοι συλλογής και επεξεργασίας, η ύπαρξη των οποίων είναι άγνωστη στους περισσότερους, ίσως είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κύκλο του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Μπράουνσταϊν της οργάνωσης EDF. Στους κόμβους αυτούς, οι βαλβίδες ανοιγοκλείνουν με χρήση φυσικού αερίου υπό πίεση, απελευθερώνοντας μεθάνιο στην ατμόσφαιρα στα πλαίσια της φυσιολογικής λειτουργίας τους. Ο περιορισμός των διαρροών τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα σημεία της διαδρομής του αερίου είναι εύκολη υπόθεση. «Δεν πρόκειται για υπολογισμούς διαστημικής τεχνολογίας, είναι η τεχνολογία των αυτοκινήτων», σημείωσε ο Μπράουνσταϊν.

Οι εταιρείες που διαθέτουν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις (υπέρυθρες κάμερες, καπάκια που σφραγίζουν τους συμπιεστές) συνέστησαν φέτος εμπορική ένωση στην Ουάσιγκτον, εν αναμονή των νέων κανόνων. «Αυτές οι βελτιώσεις βγάζουν τα χρήματά τους σε λίγους μήνες, ούτε καν σε λίγα χρόνια», υποστήριξε ο Κόνραντ Σνάιντερ της Ομάδας Κρούσης για την Ποιότητα του Αέρα. Ο Σνάιντερ υπολογίζει ότι πρόκειται για τα πλέον οικονομικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών ρύπων, καθώς κοστίζουν μόλις 8-18 δολάρια ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που εξοικονομούν.

Kathimerini.gr