Οδηγώ Έξυπνα και Όικολογικά

Οδηγώ Έξυπνα και Όικολογικά

Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα

Η προφανής απάντηση είναι «ανοιχτά παράθυρα». Όταν όμως οδηγείτε με ταχύτητα πάνω από 60 χλμ/ώρα με τα παράθυρα ανοιχτά, η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται εξαιτίας της αντίστασης του αέρα. Επομένως, όταν αναπτύσσετε μεγαλύτερες ταχύτητες, κλείστε και τον κλιματισμό και τα παράθυρα και ανοίξτε τον εξαερισμό.

Έξυπνη οδήγηση

Μη βάζετε όλη σας τη δύναμη στο γκάζι. Πατήστε το όσο πιο απαλά μπορείτε. Θα σας το ανταποδώσει. Όσο πιο πολύ πατάτε το γκάζι, τόσο περισσότερα καύσιμα καίει το αυτοκίνητό σας, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα.

Προσπαθήστε να οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα και να αποφεύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα και τις απότομες αλλαγές ταχυτήτων. Έτσι εξοικονομείτε έως και 30% στα καύσιμα σας.

Αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000 με 2.500 στροφές. Είναι η πιο οικονομική «περιοχή» λειτουργίας του κινητήρα.

Εάν έχετε κολλήσει στην κίνηση ή είστε ακινητοποιημένοι πάνω από ένα λεπτό, σβήστε τη μηχανή σας. Έτσι εξοικονομείτε έως και 19% των καυσίμων που καταναλώνει η μηχανή του αυτοκινήτου σας.

Ελαστικά

Ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών στην προτεινόμενη από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Έτσι εξοικονομείτε κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο.

Περιττά βάρη

Αδειάστε το πορτμπαγκάζ του αυτοκίνητου σας από περιττά αντικείμενα. Έτσι μειώνεται το βάρος του, άρα και η κατανάλωση καυσίμων.

Βγάλτε τις μπάρες οροφής από το αυτοκίνητό σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Έτσι αυξάνεται η απόδοση του κινητήρα σας και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων.

Car pooling

Πηγαίνετε μόνοι σας με αυτοκίνητο στη δουλειά κάθε πρωί; Βρείτε έναν-δύο συναδέλφους που ακολουθούν την ίδια διαδρομή και χρησιμοποιήστε ένα αυτοκίνητο αντί ο καθένας το δικό του.

www.winbankdirect.gr