Το Ιράκ μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 180.000 βαρέλια

Το Ιράκ μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 180.000 βαρέλια

Το Ιράκ έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του κατά περίπου 180.000 βαρέλια την ημέρα και σχεδιάζει περαιτέρω μείωση κατά 30.000 βαρέλια την ημέρα πριν από το τέλος του μήνα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας. Η μείωση έγινε από το επίπεδο των 4,75 εκατ. βαρελιών την ημέρα, δήλωσε ο Τζαμπάρ Αλί αλ-Λουαΐμπι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Συμμορφωνόμαστε με την πολιτική και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ».

Το Ιράκ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων παραγωγών υπό τη Ρωσία. Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, είχε αρχικά επιδιώξει την εξαίρεσή του από τις όποιες μειώσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται τα έσοδα για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Μειώνουμε από όλο το Ιράκ», δήλωσε ο Λουαΐμπι, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι μειώσεις στην παραγωγή ξεκίνησαν από πετρελαιοπηγές που διαχειρίζονται κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες. Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει έλθει σε επαφή με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες που λειτουργούν στη χώρα για το θέμα των μειώσεων και μέχρι στιγμής υπάρχει «καλή ανταπόκριση» από τις περισσότερες από αυτές.

Πηγή: www.protothema.gr