Αυτοκίνητα που «καίνε» …καφέ και σοκολάτα!

Αυτοκίνητα που «καίνε» …καφέ και σοκολάτα!

Ενα νέο είδους οικολογικού, αλλά καθόλου οικονομικού,  καυσίμου ανακάλυψαν οι Βρετανοί επιστήμονες  και δεν είναι άλλο από τον καφέ εσπρέσσο! Το νέο carpuccino αντί για βενζίνη ή πετρέλαιο μπορεί να «καίει» καφέ. Ωστόσο οι δοκιμές των Βρετανών ένα Volkswagen Scirocco απέδειξαν ότι το carpuccino δε θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς πρέπει να κάψει έως και 3.733 καφέδες εσπρέσσο για να διανύσει μια απόσταση 100 χλμ. Με λίγα λόγια, ο καφές είναι πικρός, αφού το κόστος κυκλοφορίας ενός τέτοιου αυτοκινήτου είναι ως και 50% υψηλότερο από αυτό ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

 

Το πείραμα διεξάγεται υπό την αιγίδα του BBC1 και το carpuccino θα παρουσιαστεί στην έκθεση Big Bang στο Manchester, με στόχο να αποδείξουν οι Βρετανοί επιστήμονες πως τα οχήματα μπορούν να κινηθούν και με άλλου είδους καύσιμα εκτός από το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Εκτός από τον καφέ, ως εναλλακτικό καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σοκολάτα. Το νέο οικολογικό μοντέλο της Formula 3 μπορεί να «πιάσει» έως και 235 χλμ. ανά ώρα., με τον κινητήρα του να λειτουργεί με ένα μίγμα φυτικών ελαίων και αποβλήτων σοκολάτας. Είναι κατασκευασμένο για να επιτευχθεί μέγιστη ταχύτητα 230 χλμ την ώρα και οι οδηγοί θα το πάρουν για ένα γύρο δοκιμής σε πλήρη ταχύτητα σε λίγες εβδομάδες για να εξακριβώθει η απόδοσή του

Οι κατασκευαστές του στο βρετανικό πανεπιστημιο Warwick υποστηρίζουν ότι είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο που κινείται με βιοκαύσιμα και επίσης να είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμα υλικά. Ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από πατάτες, το τιμόνι του από φυσικές ίνες καρότων και τα καθίσματα από ίνες λιναριού και αφρώδες σογιέλαιο.

ΕΡΕΥΝΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Στάσα Παπαγεωργίου