Επαναστατική τεχνολογία «Plug-in Hybrid» μειώνει ως και 70% την κατανάλωση καυσίμου

Επαναστατική τεχνολογία «Plug-in Hybrid» μειώνει ως και 70% την κατανάλωση καυσίμου

Μεγάλη μείωση στην κατανάλωση καυσίμου εξασφαλίζουν τα οχήματα τεχνολογίας Plug-in Hybrid, όπως προέκυψε από δοκιμές στο μοντέλοPrius της Toyota.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν στο Στρασβούργο, όπου για τρία χρόνια 70 αυτοκίνητα Prius Plug-in Hybrid κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης διανύοντας συνολικά τέσσερα εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα 145 σημεία φόρτισης προέκυψε ότι με συχνότητα φόρτισης 1,1 φορές την ημέρα για τρία χρόνια τα υβριδικά οχήματα εξασφαλίζουν μείωση κατανάλωσης καυσίμου 46% συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα οχήματα αντίστοιχου μεγέθους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ φόρτισης και κατανάλωσης καυσίμου, αφού αν η συχνότητα φόρτισης αυξηθεί στις 1,6 φορές ημερησίως επιτυγχάνεται μείωση καυσίμου ως και 70%συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα οχήματα, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου 1.400 ευρώ ετησίως.

Άλλα σημαντικά ευρήματα από τις δοκιμές είναι ότι οι επαναφορτίσεις γίνονται σε ποσοστό 60% στη δουλειά και σε ποσοστό 37% στο σπίτι, με τα δημόσια σημεία φόρτισης να χρησιμοποιούνται κυρίως για συμπληρωματική φόρτιση.

Η προγραμματισμένη φόρτιση μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 με 15%, ενώ οι επαναφορτίσεις είναι ιδιαίτερα οικονομικές με το μέσο κόστος κάθε επαναφόρτισης να ανέρχεται στα 0,30 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δοκιμών ο Michael Gardel, υπεύθυνος επικοινωνίας της Toyota, ανέφερε ότι η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να προσφέρει την τεχνολογία της για ευρύτερη εφαρμογή.

econews