Η «αιώνια» μπαταρία θα μας διευκολύνει τη ζώη

Η «αιώνια» μπαταρία θα μας διευκολύνει τη ζώη

Μια «αιώνια» μπαταρία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας δημιούργησαν ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αντικατέστησαν τα μεταλλικά καλώδια μπαταρίας κινητού τηλεφώνου με νανοσωλήνες, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της κατά εκατό φορές.

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι ταλαιπωρούνται με τη συχνή φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, θα ήθελαν μια μπαταρία για το κινητό τους τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή τους, που να διαρκεί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες», αναφέρει ο ερευνητής Erick Pop από το Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας Beckman.

Όπως υποστηρίζει ο κύριος Pop, η ανακάλυψη της ομάδας του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά έξυπνων κινητών εξοπλισμένων με «αιώνιες» μπαταρίες. Ή ακόμη, σε συσκευές οι οποίες θα λειτουργούν συσσωρεύοντας θερμική ή ηλιακή ενέργεια και δεν θα εξαρτώνται πλέον από μπαταρίες.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Science», οι νανομπαταρίες θα μπορούσαν να φορτίσουν πολύ μεγαλύτερες συσκευές, ή ακόμη και ολόκληρα συστήματα. «Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με μπαταρία, όπως π.χ. δορυφόροι, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών σε απομακρυσμένες περιοχές ή άλλα συστήματα με επιστημονικές ή στρατιωτικές εφαρμογές», συμπλήρωσε ο κύριος Pop.