Πρώτη αμερικανική περιοδεία για το Solar Impulse

Πρώτη αμερικανική περιοδεία για το Solar Impulse

Το γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς καύσιμα πρόκειται να κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Solar Impulse, το αεροσκάφος που πετάει αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο, καθώς προετοιμάζεται για το φιλόδοξο ταξίδι του ανά τον κόσμο, το 2015.
Μέσα στα τέσσερα χρόνια ζωής του, το πρωτοποριακό αεροσκάφος έχει ήδη καταφέρει πολλά: το 2010 απογειώθηκε για πρώτη φορά και παρέμεινε για σχεδόν μιάμιση ώρα στον αέρα. Έπειτα πέταξε από την Ελβετία στο Βέλγιο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο έκανε ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων, από τη Μαδρίτη ως το Ραμπάτ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.
Το Solar Impulse προσγειώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια εν όψει της ιστορικής πτήσης του ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα αρχίσουν αύριο, ενώ στη συνέχεια το αεροσκάφος θα πετάξει για το Φοίνιξ, το Ντάλας, την Ατλάντα ή το Σεν Λούι, τη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, τελικό προορισμό του ταξιδιού.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, ενώ όπως διευκρίνισε η ομάδα του Solar Impulse, κάθε στάση θα διαρκεί περίπου 10 ημέρες επιτρέποντας στους δημιουργούς να δείξουν την τεχνολογία τους και τις δυνατότητες του αεροσκάφους σε μαθητές, επιστήμονες και σε όποιον ενδιαφέρεται. «Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις σε κάθε πόλη. Θα κινηθούμε σε χαλαρούς ρυθμούς», εξήγησε εκπρόσωπος του πρότζεκτ.

Το άνοιγμα των φτερών του είναι το ίδιο με των Boeing 747, όμως το αεροσκάφος δεν είναι βαρύτερο από ένα αυτοκίνητο. Τροφοδοτείται από 12.000 ηλιακές κυψέλες, οι οποίες φορτίζουν μπαταρίες πολυμερών λιθίου επιτρέποντάς του να πετάει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι εμπνευστές του δεν υποστηρίζουν ότι το Solar Impulse θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη που πετούν με καύσιμα. Άλλωστε, διαθέτει μόνο μία θέση – για τον πιλότο – και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Επιπλέον, μπορεί να πετάξει μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές και καθηλώνεται όταν επικρατεί συννεφιά.

Στόχος, κατά το συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Solar Impulse – και πιλότο του αεροσκάφους – Αντρέ Μπόρσμπεργκ είναι «να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να πρωτοπορήσει, να βοηθήσουμε τους νέους να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν το πάθος τους».